Must-reads over Instruct-Pro aandachtsgebieden

Machineveiligheid in combinatie met Instruct-Pro

Geplaatst op: 10/02/2021 | Categorieën: Faalkosten, Toepassingen, Veilig werken | Tags: , , , , , , , | Auteur: Harry Vorenkamp

Machineveiligheid heeft prioriteit bij het correct en veilig uitvoeren werkzaamheden. Machineveiligheid in combinatie met Instruct-Pro biedt nog meer zekerheid om veilig te blijven werken. Elk ongeval is er één te veel en ongevallen met machines hebben vaak ernstige gevolgen.

In elke sector zijn er ongevallen met machines

De ongevallen met machines blijken jaarlijks een behoorlijk aandeel te hebben in alle ongevallen. Zo zijn 50% van de dodelijke ongevallen in de agrarische branche ontstaan tijdens het werken met machines. Arbeidsveiligheid staat in veel campagnes voorop en de resultaten zijn bemoedigend, maar nog altijd zijn er gewoon te veel onnodige ongevallen. Honderd ongevallen per jaar in bijvoorbeeld de agrarische sector is daarmee slechts een fractie van de bedrijfsongevallen in alle branches samen. Machineveiligheid in combinatie met Instruct-Pro helpt dit aantal te verminderen.

Goede branchegerichte campagnes als bijvoorbeeld ‘Boerveilig‘, maar ook de vele bedrijfsspecifieke campagnes helpen om meer aandacht te krijgen voor veilig omgaan met machines.  Het ontwikkelen van veilige machines heeft al de hoogste prioriteit en voorschriften van verschillende instanties. Toch blijkt telkens dat ondanks alle technische voorzieningen mensen nog steeds in staat zijn om deze te omzeilen om ‘even snel’ iets aan de machine te kunnen verhelpen. Niet zelden zijn bedrijfsongevallen het gevolg.

Veilig werken is een menselijke aangelegenheid

Machineveiligheid in combinatie met Instruct-Pro geeft op een gebruiksvriendelijke wijze richting aan het gedrag van mensen. In de app van Instruct-Pro zijn en worden nog meer checklists van machines opgenomen en/of direct geplaatst door fabrikanten van deze machines. Ook bevat de app (geschikt voor mobiel, tablet en pc) werkprocessen die voor het onderhoud van een machine geschikt zijn. Deze stap-voor-stap werkinstructies veroveren de wereld en zijn een geweldige aanvulling op de gebruiksaanwijzingen van een machine.

Posters over veiligheid en toolboxen  machineveiligheid dragen evenals Opleidingen veilig werken bij aan het veilig omgaan met machines. De digitale stap-voor-stap instructies die gaandeweg het werkproces worden afgevinkt blijkt enorm bij te dragen aan een veiliger gedrag. Het zijn juist de groep onervaren, jonge mensen en de groep zeer ervaren mensen die met ongelukken te maken krijgen. Van de eerste groep lijkt het logisch. De tweede groep echter heeft te maken met een ingesleten gedrag. ‘Zo heb ik het altijd gedaan’ en het is altijd goed gegaan! Gedragsverandering door digitale werkinstructies blijkt in de praktijk uitstekend te werken.

Instruct-Pro op weg naar mijlpaal van 1 miljoen gebruikers

De innovatieve, Nederlandse onderneming Instruct-Pro maakt werkinstructies voor mens en organisatie uit verschillende branches digitaal beschikbaar. De software is web gebaseerd en vanaf elke locatie met internet of 4G/5G verbinding bereikbaar. Bedrijven stellen deze handige tools aan hun werknemers beschikbaar. Daarmee voeren zij specifieke werkinstructies behorende bij een project en/of speciale werksituaties stap-voor-stap uit. De gegevens worden direct doorgezonden naar het bedrijf, waardoor in realtime de werkzaamheden te volgen zijn. Voor grote en kleine organisaties is deze software een uitkomst. Enerzijds omdat het veilige werken toeneemt en anderzijds omdat de kosten laag zijn. Daarnaast is het voor aansprakelijkheid interessant omdat wordt bijgehouden hoe de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Foto’s en video’s uploaden is eenvoudig.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden en/of wilt u meehelpen als pilotbedrijf om de nieuwste functionaliteiten in de praktijk te testen? Uw belangstelling noteert het team van Instruct-Pro graag.