Must-reads over Instruct-Pro aandachtsgebieden

Werkinstructies makkelijk aanpasbaar met Instruct-Pro

Geplaatst op: 30/01/2021 | Categorieën: Toepassingen, Veilig werken | Tags: , , , , , , , , | Auteur: Harry Vorenkamp

Dat werkinstructies makkelijk aanpasbaar zijn met Instruct-Pro bespaart leed en kosten. Eenmalige werkinstructies zijn onvoldoende. Gewijzigde arbeidsomstandigheden vereisen aangepaste werkinstructies. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een uitspraak van een rechter.

Werknemer verliest stukje van een vinger; boete volgt

Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden verloor een werknemer van een schoonmaakbedrijf een stukje vinger. Het besluit van de Inspectie SZW leidde tot een beroep door het schoonmaakbedrijf. De rechter veegde dit beroep van tafel en legde een boete op van EUR 13.500,00. Het niet voldoende kunnen aantonen dat werkinstructies aangepast waren op de veranderende arbeidsomstandigheden wordt als reden opgegeven. Daarnaast constateerde de rechter dat er daarom een onveilige werksituaties ontstond voor de werknemer.

Met andere woorden, tijdig aangepaste werkinstructies en de permanente beschikbaarheid van werkinstructies voorkomen onnodig leed van werknemers en eventuele boetes door de Inspectie SZW.

Digitale stap-voor-stap werkinstructies makkelijk aanpasbaar

Instruct-Pro ontwikkelt de software voor de stap-voor-stap werkinstructies juist met het oog op drie aspecten. Het eerste aspect is de permanente beschikbaarheid van deze instructies op een mobiel of tablet. Met een goede verbinding logt elke werknemer in en kan direct bij de gewenste werkinstructies. Het afvinken van werkinstructies is super gemakkelijk. Daarnaast worden foto’s en film toegevoegd. Ook voegen werknemers indien nodig direct feedback toe. Het tweede aspect is het leereffect voor de werknemer door het gebruik van deze digitale werkinstructies. Door werkinstructies in deze stap-voor-stap werkwijze op te volgen ontstaat een groter bewustzijn ten aanzien van veiligheid en veilig werken. Andere software die bijdraagt aan het werkend leren is de software van Zivier.

Bovenal ( het derde aspect) richt Instruct-Pro zich op het gemak van het invoeren van werkinstructies. Hierom is de software zo ontwikkeld, dat de gekozen formats aangeven wat en waar iets moet staan om tot overzichtelijke werkinstructies te komen. Het wijzigen van bestaande werkinstructies is eenvoudig uit te voeren in de applicatie zelf en daarna direct beschikbaar voor werknemers die deze gewijzigde werkinstructies moeten gebruiken. Daarom blijkt het wijzigen slechts een handeling van enkele minuten te zijn!

Feedback van belang voor aanpassen werkinstructies

Kwaliteitsmanagers, werkinstructie specialisten en projectleiders ervaren een uitdaging om gewijzigde arbeidsomstandigheden op de werkvloer snel te herkennen. Als niemand melding maakt van deze wijzigen worden ze natuurlijk ook niet doorgevoerd in de werkinstructies. Zo kan het gebeuren dat organisaties denken hun werkinstructies goed voor elkaar te hebben, terwijl de praktijk anders is. Boven alles zijn het de mensen die in die arbeidsomstandigheden werken die eventuele wijzigen ervaren. Daarom is hun feedback op bestaande werkinstructies juist zo belangrijk.

De voor de werkinstructies verantwoordelijke ziet deze feedback in zijn dashboard en kan direct in actie komen. Moeten de werkinstructies gewijzigd worden? Moet er meer uitleg komen over de bestaande en juiste werkinstructies? Zijn de beelden in de werkinstructie verouderd? Met andere woorden, het wordt eenvoudig om gerichte actie te ontwikkelen. De gewijzigde werkinstructies krijgen een alert mee. Bij het openen van zo’n gewijzigde werkinstructies wordt de werknemer hier extra op gewezen.

De kosten van het hele systeem is werkelijk een fractie van de eerder vermelde boete. Belangrijker is het leed dat voorkomen kan worden. Tot slot verhoogt het gebruik van de software het arbeidsplezier. Nieuwsgierig geworden?