Must-reads over Instruct-Pro aandachtsgebieden

Digitale werkinstructies zonder “zand’ verhogen de veiligheid

Geplaatst op: 29/07/2020 | Categorieën: Veilig werken | Tags: , , , , , , | Auteur: Harry Vorenkamp

Werkinstructies verhogen veiligheid als er geen zand in zit. Wat verstaan wij onder ‘zand’? Wanneer begrijpen werknemers die laaggeletterd zijn de werkinstructies?

 

Wat is het juiste taalniveau voor een werkinstructie?

Eenvoudig taal, korte zinnen en eenvoudige woorden verhogen de leesbaarheid. Voeg beeldmateriaal toe aan de tekst en de instructies worden nog beter begrepen. Geef daarbij extra aandacht aan medewerkers met een taalbarrière, waardoor een nog hogere veiligheid voor de werknemer zelf en zijn collega’s wordt bereikt.

Wij bevelen aan om altijd te inventariseren wat het laagste taalniveau is van de doelgroep. Stem dan de inhoud van de werkinstructies daarop af.

95% van de bevolking in Nederland begrijpt de teksten op taalniveau B1.

40% van de Nederlands heeft het leesniveau B1. Dit taalniveau bevat woorden die veel voorkomen, niet te lang zijn en een letterlijke betekenis hebben.

De zinslengte is ongeveer 10 – 15 woorden en alinea’s bestaan uit maximaal 10 – 15 zinnen van ongeveer 100 woorden.

Werkinstructies in een verkeerd taalniveau worden minder begrepen. Ook verslapt de aandacht voor werkinstructies als deze onvoldoende in delen zijn opgeknipt. Het goed verwoorden van werkinstructies eist uiteraard ook een taalkennis. Kortom schrijf in gewone mensentaal en neem de bovenstaande aanbevelingen ter harte.

Digitale werkinstructies verhogen de veiligheid, mits….

Werkinstructies maken is een vak apart. het is daarom dat Instruct-Pro samenwerkt met vakspecialisten van onze relaties. De inhoud voor de vakspecialist. De begrijpelijkheid is mede de bijdrage van het Instruct-Pro team. Resultaat: geen stoffig handboek, maar stap-voor-stap werkinstructies die digitaal 24/7 beschikbaar zijn op de plaats waar ze gebruikt moeten worden.

De WDT-software maakt het ontwikkelen van een werkinstructie een stuk eenvoudiger. Deze ‘Work Instruction Development’ tool wordt nog elke dag verder ontwikkeld door onze eigen programmeurs.

Wilt u meer weten over dit onderwerp dan verzorgen wij deze informatie graag.

Voorloper digitale werkinstructies